Teknik Analiz - Formasyonlar
Borsa formasyonlar, yatırımcıların prosedür yapar iken işlerine yarayacak olan bulgulari analiz edebilmeleri tarafınden önemlidir. Üçgen Formasyonu, Çanak Formasyonu Yükselen Üçgen Formasyonu vb. Teknik analiz formasyon bulgularinin kullanılması ile birlikte finansal piyasada daha rasyonel prosedürler yapılmaktadır. Finansal ürünlerin prosedüriş faaliyetlerini göz önüne alarak ileride meydana gelebilecek hareketlerin ön görü edilmesi, teknik analiz formasyonları ile olası olmaktadır.
Formasyonların iyi analiz edilmesi ve takip yapılması durumunda; başarılı ileriki fiyat ön görüleri yapabilir ve kar elde edilebilmektedir. Fakat formasyonların her vakit doğru ileriki fiyat ön görüi vermeyecek bulunduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Tek başına teknik analiz yerine teknik ve esas analizi birleştirerek hareket edilmelidir.
Formasyonlar Ne Demek?
Fiyat grafiklerine bakıldığında, bir ileri aşamada fiyatların nasıl bir hal alacağı ile alakalı düşünce edinilmesini gerçekleştiren görsel biçim ve oluşumlara formasyon ismi verilmektedir. Fransızca kökenli olan bu sözcüklerin sözcük manasına bakıldığında; aniden çok öğrenilecek konunun bir düzlem amacıylade uyumlu biçimde bulunması manasına gelmektedir. Yatırım yapılacak olan ürünlerin fiyat hareketlilikleri grafik üstünde gösterilmektedir ve formasyon teknik analizin esası olmaktadır.
Formasyonların belirlenmesinde hacimden yararlanılması gerekmektedir. Sonrasında formasyonun nasıl kullanılması gerektiği önemli olmaktadır. Teknik analiz formasyonları vasıtası ile; finansal varlığın fiyat hareketlerindeki eğilimlerinin neler bulunduğu anlaşılabilmektedir.
Formasyon vasıtası ile; grafik modelleri üstünde arz ve talep güçleri, alış ve satışlar görsel olarak görülebilmektedir. Borsada kazandıran yatırım enstrümanları bu biçimde belirlenmekte ve yatırımcının pozisyonlarını buna göre konumlandırmaları olası olmaktadır. İlk etapta formasyonun belirleme edilmesi ve ardından destek ve direnç noktalarının analiz edilmesi, belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında belirleme edilen destek ve direnç noktalarına göre bir pozisyon alınmalıdır.
Doğrusal olmayan trendlerin belirlenebilmesi amacıyla teknik analiz formasyonları son derece önemli bir koz olmaktadır. Geçmişteki formasyonlara bakarak fiyatların gelişen günlerde nereye doğru gideceği ile alakalı düşünce edinilebilmektedir. Trend değişimlerinin olup olmaması, fiyatların hangi alana kayacağı gibi konular formasyonlar vasıtası ile öğrenilebilmektedir.
Formasyonu daha iyi kavrayabilmek ve teknik analiz ile fiyat hareketlilikleri ile alakalı ön görüler yapabilmek amacıyla trend çizgileri ile alakalı düşünce sahibi olmak son derece önemlidir. Bir dizi çizgi ve eğri ile trend çizgileri oluşturulmaktadır. Destek ve direnç Aralıkları, trend çizgileri vasıtası ile teknik analistler doğrultusundan daha iyi anlaşılmaktadır.
Teknik Analiz Formasyonları Nelerdir?
Makalemizin devamında bütün trend formasyonları, çeşitli biçimde açıklıyoruz.
Teknik Analiz PDF (Formasyonlar PDF) dosyasını indirmek amacıyla tıklayın
Trend Dönüş Formasyonları Ne Demektir?
Devam eden trendin yön değiştirmek üzere bulunduğunu belirten formasyonlara trend dönüş formasyonları ismi verilmektedir. Ters dönüş formasyonları olarak da isimlendirilebilmektedir. Yükseliş trendinin yaşandığı sırada şayet ters dönüş formasyonunun oluştuğu görülür ise; bu halde trend tersine dönmektedir ve fiyat düşüşü yaşanacağı neticesi çıkartılmalıdır. Düşüş trendindeyken trend dönüş formasyonu döneme girer ise; bu da yakın vakitte fiyat yükselişinin görüleceği anlamını taşımaktadır.
Trend dönüş formasyonu vasıtası ile fiyatların tarafı belirleme edilebilmektedir. Grafik üstünde meydana gelen biçimler yardımı ile trend değiştirileceğinin sinyalleri alınabilmektedir. Fakat bu sinyallerin %100 doğru netice vereceğini söylemek son derece hatalı olmaktadır. Trend değişimi ile alakalı net bir yorum yapabilmek amacıyla formasyonun tamamlanması beklenmelidir.
Formasyonlar çoklıkla yatırımcıya doğru bulgular vermektedir. Fakat formasyon tamamlanmadan yorumlama yapılır ve bu yorumlama tarafında pozisyon alınarak prosedür yapılır ise; prosedür neticesinde başarısız neticeler ile karşılaşılması muhesasdir.
Teknik analiz konusu ile alakalı şimdilik yeterli deneyime sahip olmayan yatırımcıların formasyonlar ile alakalı lüzumlu bulguyu edindikten sonra yorumlama yapmalıdırlar. Formasyonların birbirlerine karıştırılma olasılıkları bulunmaktadır ve fakat çok iyi öğrenilir ise birbirlerine karıştırılmamaktadırlar. Oluşan fiyat örüntüsü ve trend çizgileri ile fiyat hareketleri görülebilmektedir. Yükselen ve düşen trendler arasındaki geçişler ile birlikte formasyonlar oluşmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder