Güncel Dolar Yorumları 2022

 Dolar Kuru Ne Olur? Dolar Düşer mi? Dolar Yükselir mi? Döviz kurunun son dehemmiyetde çok dinamik yaşanmasıyla eş güdümlü vatandaşlar ellerindeki birikimleri güvenliğini sağlamak adına dolar almaya yöneliyor. Dolar kuru yükselir mi sorusunun cevabını arayan milyonlarca yatırımcı, dolar alıp beklemeyi ya da ideal yerden satmayı hedefliyor. Ekonomik konjonktürde doların faaliyetlerini yakından takip eden yatırımcı adedi giderek arttı. Eksperler da sık sık karşılaştıkları dolar artar mı azalır mı sorularına cevap vermek amacıyla geleneksel mecralarda resmen birbirleri ile yarışıyor.


Dolar Kuru Ne Olur?

Aralık ayına girilmesiyle eş güdümlü dolar inecek mi sorusunu gündeme taşıyan pek çok şahıs oldu. Türkiye ekonomisinde pek çok üretim malının ve eşyanın fiyatı dolara bağlı bulunduğu amacıyla yüksek kur zamlar tetikliyor. Dolar kısa vadede ne olur diye inceleme yapan şahıslar amacıyla ilk önce ekonomistlerin bu alanda nasıl yorum yaptıklarına ilgi etmek gerekir. Merkez Bankası doğrultusundan benimsenen düşük faiz siyasetine devam edilmesi ile eş güdümlü dolar yorumları bugün ve yarın büyük ehemmiyet taşımaya başladı. En yüksek seviyelerden dolar kuru satın almamak isteyen yatırımcılar aynı vakitte ideal alım yerlerini de merak etmeye devam ediyor.


Güncel Dolar Yorumları 2022

Dolar Yükselir mi Düşer mi?

Finansal piyasalara ve makroekonomiye bakıldığı vakit dolar kurunun süratli yükselişler ile gündeme geldiği görülüyor. Genellikle son dehemmiyetde Merkez Bankası’nın düşük faiz politikası uygulayacağını peş peşe vurgulamasından sonra dolar fiyatı çok süratli şekilde yüksek civarlara çıktı. Bunun üstüne dolara az parayla yatırım gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar da dolar yine yükselir mi diye merak ediyor.

Dolar/TL’de sene içi doruk yenilenebilir. Emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş risk alma iştahını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Gelişmiş merkez bankalarının daha sıkı bir para politikası izleme mümkünlığı, yükselen enflasyon beklentileri ile uzun vadeli ilerlemiş ülke tahvil faizlerini yine tırmanışa yöneletti. Türkiye’nin net emtia ithalatçısı olması ve döviz gereksinimi nedeniyle olumsuz etkilenecek ülkelerin arasında yer alıyor. 

En ideal dolar alım vakitının neresi bulunduğunu kestirmek amacıyla ekonomistlerin ve analistlerin yorumlarına ilgi etmek gerekiyor. Dolar satın alabilmek isteyenler amacıyla merak edilen doların hali ne olur , dolar yükselir mi düşer mi sorusunun cevabı herkes doğrultusundan araştırılıyor. Genel anlamda doların TL karşısında değer kazanmaya devam etmesi beklenirken, piyasada Merkez Bankası’ndan gelen araya girmek haberleri de düşüş tarafında etkili olmaya başladı.


Haftanın dördüncü prosedür gününde an itibariyle USDTRY kuru yüzde 0,04 negatif seyirle 16,67 civarına yakın prosedür görmektedir. Bu hafta gelişmekte olan ülke para birimlerinin ABD Doları karşısında ayrıştığını fakat çoğunluğun baskı gördüğünü izlemekteyiz. Bu ayrışmada Dolar karşısındaki en kuvvetli para birimi yüzde 3,09 ile Rus Rublesi olurken Güney Afrika Randı yüzde 3,19 ile en zayıf para birimi olarak kaydedilmiştir. Türk Lirası ise Ruble ardından Dolar karşısında en kuvvetli 2. para birimidir (yüzde 1,28)


USDTRY, 200 periyotluk üssel dinamik ortalamanın varbulunduğu 16,50 – 16,60 bölgesi üstündeki seyrini sürdürerek yükseliş beklentisini desteklemektedir. Son hareketler kurda toparlanma beklentisini bir ismim öne çıkartmıştır. Bu fikir ile 16,72 başta olmak üzere 16,82 ve 16,90 doğru toparlanma izlenebilir. Mevcut yükseliş kanaatinin teyit kazanması amacıylase 50 periyotluk üssel dinamik ortalama üstündeki kalıcı hareketlere gereksinim bulunduğu unutulmamalıdır. Aksi takdirde 16,50 – 16,60 bölgesine doğru yine geri çekilme izlenebilir.


USDTRY Kısa Vadeli Orta Vadeli

Teknik Seviyeler

Destek 1 16.6 16.42

Destek 2 16.5 16.2

Destek 3 16.43 16

Direnç 1 16.72 16.9

Direnç 2 16.82 17.13

Direnç 3 16.9 17.38

Dolar destek direnç seviyeleri

Orta vadeli olarak USDTRY kuru beklentisine geçtiğimizde haftalık bültende izah ettiğimiz ve 29 Aralık 2021’den beri yükseliş trendini destekleyen 34 günlük üssel dinamik ortalama ve trend bölgesinin yer aldığı 16,42 – 16,66 bölgesi amacıylade fiyatlamanın gerçekleştiğini izlemekteyiz. Orta vadeli pozitif trend görünümünde (23 Mart 2021’den beri yükseliş trendi destekleyen 144 günlük üssel dinamik ortalama 14,55) bir değişim olmamakla eş güdümlü reaksiyon satışının devamlılığı amacıyla 16,42 altındaki kalıcılık, reaksiyonlerin sona ermesi amacıylase 16,66 üstündeki kalıcılık koşulu aranabilir. Buradaki kalıcılık 1 günlük kapanış olarak izah edilebilir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  📈Euro Tahminleri 2022 – Euro Ne Olur? Yükselir mi Düşer mi?

Kısa vadeli olarak USDTRY beklentisine geçtiğimizde 50 periyotluk üssel dinamik ortalama 17,13 – 17,20 bölgesinden geçmektedir ve kur alakalı ortalama altında negatif fiyatlama tarafındaki beklentisine adapte olmak isteyebilir. Bu fikir ile 16,53 başta olmak üzere 16,45 ve 16,36 desteklerine doğru gerileme izlenebilir. Genellikle 200 periyotluk üssel dinamik ortalamanın varbulunduğu 16,53 – 16,60 bölgesi altındaki kalıcı hareketler, psikolojik 16,00 civarına doğru mümkün baskıyı artırabilir. Aksi takdirde ana göstergemiz 50 periyotluk üssel dinamik ortalamaya doğru toparlanma izlenebilir. Bu tür bir toparlanmada kısa vadeli negatif beklenti sona erer mi konusunda ortalamada vereceği reaksiyon ilaveten takip edilmelidir.


Alternatif olarak USDTRY mümkün reaksiyonlerin pozitif algıyı sonlandırması amacıylase, 16,50 – 16,60 bölgesi altında kalıcı bir reaksiyon oluşturmalıdır. Fakat bu şartla 16,43 başta olmak üzere 16,36 ve 16,29 seviyelerine doğru baskı izlenebilir. Bu baskı da psikolojik 16,00 civarına doğru yeni bir beklentiyi gündeme taşır mı konusunda 16,22 – 16,29 bölgesi ilaveten takip edilebilir.


Özetle: USDTRY 16,50 – 16,60 bölgesi üstünde toparlanma kanaati gündemimizdedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uzun Vadede Euro Ne Olur - Euro Tahminleri

Güncel Gümüş Yorumları 2022

En İyi Forex Şirketleri